A magyar nyelvben a bizonyos ételek fogyasztásával összefüggő panaszokat hasonló elnevezéssel illetik, pedig a mögöttes kórfolyamatok jelentősen különbözhetnek egymástól az egyes kórképek esetében.

 

Ételallergia
Az allergiás panaszok változatos tünetek képében, közvetlenül az étel fogyasztását követően jelennek meg. Ezek lehetnek bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás, haspuffadás) és légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő). 

laboratóriumi vizsgálat az allergén specifikus IgE molekulák emelkedett szintjének kimutatásán alapszik.

 

Táplálékintolerancia
Táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem több órával, akár napokkal később jelentkeznek. Ezek hátterében bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, a bél megváltozott perisztaltikája, valamint a bélfal áteresztőképességének fokozódása okoz.

A panaszok sokfélék lehetnek: bőrkiütés, bőrviszketés, szénanátha, légúti eltérések, fejfájás, emésztési zavarok, elhízás, ízületi panaszok, fokozott fertőzési hajlam, magas vérnyomás, hiperaktivitás, krónikus fáradtság, depresszió, stb, stb...

Az ételintolerancia vizsgálatára a 46-os, a 108-as vagy a 220+ panel használható, melyekkel a táplálékspecifikus IgG jelenlétét és szintjét határozzuk meg.

 

Tehát más az immunválasz intolerancia esetén és más allergia esetén!

(forrás: sylab.hu)