Mi az a glutén?
A glutén (hivatalos szakkifejezéssel a sikér) két fehérje, a gliadin és a glutenin keveréke. A búza, a rozs és az árpa magjainak endospermiumában találhatók a keményítővel együtt. A gliadin és a glutenin a búzaszemek fehérjetartalmának kb. 80%-át teszi ki.

Mely növény tartalmazza a glutént?
Búza, árpa, rozs és bizony a zab is.

Mi a baj a gluténnal?
A búza gluténtartalmát mesterségesen megemelték. Hogy miért? Mert az egyéb méreganyagokkal és a stresszel együtt különösen irritálja a bélfalat, amikor az már gyulladásba kerül. Rengeteg tünetet okozva ezzel.
A régi természetes tönkölybúzával nincsen baj!!! Ebből készült kenyeret viszont csak akkor ehetsz, ha magad megsütöd, mert boltban vagy pékségben nincs!
Ha kovásszal készíted el, akkor a gluténérzékenyek is fogyaszthatják, ráadásul lassú felszívódású szénhidrát.
A bolti kenyér nem való annak, aki hosszú távon egészséges akar lenni.

Ki nem fogyaszthatja a glutént?
Aki allergiás rá, aki intoleráns rá és aki éppen az emésztőrendszerét regenerálja.

Aki nem fogyaszthatja, az már soha többet nem fogyaszthatja?
Csak a gluténra allergiások nem fogyaszthatják. Megfelelő terápiával a gluténérzékenység gyógyítható. Ez azt jelenti, hogy a bélrendszer újra képes lesz megemészteni. Na persze nem a bolti szemétre gondolok...
Számos egyéb okból kifolyólag is kényszerülhet az ember bélregenerációra, melynek az ideje alatt alap a gluténmentesség.

Kijut a bélrendszerből és raktározódik is?
Igen... Amikor a bélrendszer már áteresztővé válik, akkor kijut.
A glutén főleg az idegrendszerben raktározódik (blokkolva ezzel az agy vérellátását), a metabolit fokozatosan lerakódik az idegszálak mentén, lelki labilitást, túlérzékenységet, idegrendszeri rendellenességet, továbbá krónikus emésztési és felszívódási zavarokat is okozva. Helytelen anyagcseréje a központi idegrendszer közreműködésével immunrendszeri problémákat idéz elő, elsősorban az autóimmunitás terén. A glutént átereszti a megrongálódott bélnyálkahártya, így az szétterjedhet az egész szervezetben.

Gluténérzékenységre utaló tünetek:
fejfájás, ingerlékenység, szorongás, depresszió, pánik, hiperaktivitás, szellemi leépülés, szklerózis multiplex, neuropátia, autizmus, skizofrénia, Dawn-kor, anorexia nervosa, fáradékonyság, felszívódási zavarok, Crohn- betegség, reflux, gyomorégés, puffadás, gyomorfekély, kiújuló szájfekély, (afta) hasi fájdalmak, hányinger, hányás, bél eredetű vérzés, felszívódási zavarok, diszlexia, foltos hajhullás, menstruáció elmaradás, vérszegénység (vashiányból, vagy folsavhiányból fakadó) ízületi fájdalmak, reumatoid artritisz, asztma, allergiák, ekcéma, pszoriázis, csontritkulás, csontfájdalmak, visszatérő nem gennyes középfülgyulladás, hasnyálmirigy gyulladás, szarkoidozis, meddőség, pajzsmirigy alulműködés, különféle autoimmun betegségek, különféle rákbetegségek (nyelőcsőrák, bélrák, lymphoma).

Ha a fenti tünetek közül több is jellemző valakire, mindenképpen jelentkezzen szűrésre. A tejre külön érdemes kitérni, mert az idegrendszer számára a kazein (tejfehérje) ugyanúgy méreg, mely főleg a gyerekekre nézve veszélyes. Következményei: asztma, labilitás, nyugtalanság, bőrproblémák stb. Érdemes egy teljes körű vizsgálatot elvégeztetni ami gluténra, kazeinre, tejcukorra, és candidiazisra is kiterjed, mert szinte egyikből következik a másik.


Ajánlom megtekintésre Dr. Taraczközy István előadását glutén témában: