A szervezet méregtelenítésének egyik eszköze!
Első hallásra furcsának tűnhet, de a reggeli fogmosás előtt elvégzett olajrágás, bizonyítottan jótékony hatású, mivel hozzájárul a szervezet megtisztításához.
 
De mit is jelent az olajrágás?
A módszer, mely tulajdonképpen Ázsiából származik, ősi ájurvédikus és rendkívül egyszerű. Egy evőkanálnyi hidegen sajtolt kókuszolajat (de lehet használni tökmag- vagy szezámolat is) kell a szájban tartani körülbelül 15-20 percig úgy, hogy minden nyálkahártya felülettel érintkezzen. Forgatni, öblögetni, „megrágni” mindaddig.
Ezután nem szabad lenyelni, hanem ki kell köpni. Fontos, hogy alaposan öblítsük ki a szánkat, tisztítsuk meg a nyelvünket, majd pedig a szokásos módon mossuk meg a fogunkat.
Az ajánlás szerint érdemes minden reggel ezt a folyamatot elvégezni egészségünk érdekében.
 
Miért fontos a reggeli olajrágás?
Az éjszaka folyamán szervezetünk intenzív méregtelenítést folytat, ennek egyik bizonyítéka a nyelven lévő lepedék és a reggeli rossz lehelet, esetleg kesernyés szájíz. A szájban lévő nyálkahártyán kiválasztódnak azok az anyagok, melyek testünk számára idegenek (pl. adalékanyagok az élelmiszerekből, gyógyszermaradványok). Mivel ezek főleg zsírban oldódó anyagok, ezért a vízzel történő öblítéssel nem tudjuk megtisztítani szájüregünket, sőt, a reggelivel újra lenyeljük és visszajuttatjuk ezeket az anyagokat a szervezetünkbe. Az olajrágásnak köszönhetően azonban megtisztítható a nyálkahártya.