A népi orvosláson kívül kevesen gondolják, hogy a sárgarépa nemcsak jóízű főzelék, hanem gyógynövény is. Érdekes megegyezéseket találhatunk a modern tudományos információkat feldolgozó külföldi gyógynövénykönyvek és a népi orvoslás javallatai között. A magyar gyógynövénykönyvek nem említik a sárgarépát.

1. Reszelt sárgarépa felhasználása:
mellgyulladásra: „nem engedi kifakadni, elejit állja, kiszedi belőle a duzzanatot”.
Tejben forralt reszelt sárgarépa ruha közt, amilyen melegen állja: mellgyulladás, kelés és más gennyes (pyogen) bőrbajok ellen.
Vagy: „Megérleli és kifakasztja.” „Összehúzza a gennyet.”
Égésre, fagyásra, sebkezelésre: sárgarépalé borogatásként. Mézes sárgarépa reszelék: fekély kezelésére.
Sebkezelés Willfort javaslata szerint: friss sárgarépalét csepegtessünk rá vagy répareszeléket tegyünk rá, óránként megújítva. Rosszul gyógyuló sebre sárgarépaszelet, metszéslapjával ráhelyezve. (Gennykeltőkkel fertőzött sebek kezelésére is alkalmas.)

2. A magyar népi orvoslás receptjei a gyomorfájásról: „sárgarépára fogja rá magát”. – „Ha sok sárgarépát eszik, kihajtja a gilisztát”.
A sárgaság szokásos kezelése volt: egy nagyobb sárgarépát pohárszerűen kivájtak, vizet tartottak benne és ebből ivott a beteg.
Görz szerint a nyers, reszelt sárgarépa megszabadít a bélférgektől. Többnyire elég összesen fél kg. Sikertelenség esetén további, másfajta kezelés javasolt.
Willfort: bélféregűzőként naponta 2-3 nyers sárgarépa vagy (gyermekeknek) kortyonként ivott nyers sárgarépalé. Valamint hamar megszünteti a gyomorégést, közömbösíti a gyomorsavat. Ilyenkor naponta negyed liter frissen készített sárgarépalé javasolt.
A gyomor- és bélgyulladás egyik legjobb gyógyszere, megszünteti a bélben a rothadást. Főképpen kisgyermekek és csecsemők gyomor- és bélbetegségeinél érhető el jó eredmény. Reszeljünk meg fél kg hámozott sárgarépát. Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje és főzzük meg. Szitán nyomjuk át, így adjuk. Palaiseul a májműködés és az epeválasztás zavarai (hepato-biliáris elégtelenség) esetén naponta reggel 3-4 közepes nagyságú sárgarépa levének elfogyasztását elfogyasztását javasolja.

3. A népi orvoslás és a gyógynövénykönyvek is ajánlják a sárgarépát torok- és fülfájás ellen (pálinkás sárgarépakötés a torokra, sárgarépalé fülbe cseppentése).
Dr. Pierre Oudiance szavai: „Akik elfogadják azt a szokást, hogy minden reggel éhgyomorra 3-4 sárgarépa levét megisszák, a felsőlégúti infekciókkal szemben immunitásra tesznek szert. Azok, akik azelőtt egyetlen telet sem úsztak meg influenza, meghűlés vagy hörghurut nélkül, többé nem lesznek áldozatai ezeknek.” Willfort szerint, hogyha rosszul fejlődő vagy fejlődésben megrekedt csecsemőnek sárgarépapépet adnak, nő a testsúlya és növekszik az ellenálló képessége a légúti fertőző betegségekkel, torokgyulladással szemben. A sárgarépalé kiváló szer gyerekek mandulatúltengése ellen is.
Recept rekedtség, köhögés, asztma ellen: főzz 3 sárgarépát vízben negyed óráig, törd össze, sajtold ki a levét, adj hozzá 3/3-ad rész meleg vizet, naponta 5-6x melegen igyad! (Felmelegített nyers sárgarépalé is alkalmazható helyette.)

4. Meglepőek azok az eredmények, melyeket Norvégiában az úgynevezett Oslo-reggelivel értek el. Az egyoldalú hal- és kenyértáplálék, valamint a rossz éghajlati körülmények (kevés napsütés, hosszú tél) miatt az iskolás gyerekek általános egészségi állapota és a tanulmányi eredmény mindaddig rossz volt, amíg reggelenként Oslo-reggelit nem kaptak. Estétől-reggelig zabpelyhet áztattak teljes tejben, reggel lereszeltek egy-egy sárgarépát, hozzáadták a tejes zabpehelyhez, enyhén felmelegítették és mézzel édesítették. A tanítás megkezdése előtt fogyasztották el.. Eredményeik gyorsan és jelentősen javulni kezdtek, s nem fáradtak el a tanítási idő alatt sem.
Willfort ajánlata: fél csésze tejjel kevert fél csésze sárgarépalé kortyonként fogyasztva mindenkinek kitűnő ital, élénkíti, erősíti a gondolkozást és könnyen emészthető.
Mindez a sokoldalú gyógyító hatás a sárgarépa hatóanyagaival magyarázható. Nagyon magas a karotin, A-provitamin tartalma, amelyből a máj A-vitamint állít elő. A-vitamin hiányra a bőr, a száj, a torok, a gyomor, a bél, a hörgők nyálkahártyájának szárazsága, gyulladás- és fertőzéshajlama jellemző. Ilyenkor a sebek sarjadzása, hámosodása, gyógyulása is elhúzódó, gátolt; a az epeútban és az epehólyagban pedig kőképződési hajlam van. Az A-vitamin bőr- és nyálkahártyavédő vitamin. Az A-vitamin a szem látóbíborának is alkatrésze, hiányának látászavar a következménye.
A sárgarépa tartalmaz még: E-, H-, B1-, B2-, B6-vitamint és pantoténsavat is. A B-vitaminok az idegrendszer vitaminjai, az E-vitamin pedig erősítő, regeneráló, a H-vitamin és a B/ bőrvédő. Tartalmaz még illóolajat, növényi hormont (fitoszterint), glutamint, almasavat, pektint, galaktint és még sok más hatóanyagot, amelyek nagy része az emésztést és a gyomor- bél működését segítik elő.