- állapotfelmérés beszélgetéssel
- eszenciák kiválasztása
- eszenciakeverék elkészítése
- terápia idejének, módjának ismertetés
Időtartam: kb. 1 óra

Az 1930-as évek elején Dr. Edward Bach (1886-1936) walesi származású angol orvos felfedezte azt a módszert, melynek segítségével képes volt közvetlenül befolyásolni a lélek negatív állapotait,  ez a Bach virágterápia.

A Bach virágterápia szelíd, ugyanakkor, emberhez méltó hatékony gyógymód, mely a növények virágaiból készült eszenciákat használja fel. A virágterápiában 38 olyan vadon élő virágot és növényt találunk. Dr. Bach elsősorban olyan gyógymódot keresett, amelynek segítségével bárki viszonylag könnyen megtalálhatja betegsége okát, és sikeresen kezelheti mind lelki, mind pedig testi bajait.

A Bach virágterápia, mint az öngyógyítás nagyszerű módszere segít megtalálni a lelki harmóniát, a megnyugvást és a békét ebben a rohanó világban. A Bach-virágterápia egyszer? és mellékhatásoktól mentes, ezért a cseppek egyre több család házipatikájának állandó részét képezik. Sikere egyszerűségében rejlik, hiszen egyszerű, praktikus, így használata a mindennapokban bármikor áldásos hatású.

"Bizonyos magasabb rendbe tartozó, vadon növő virágok, bokrok és fák magas frekvenciájuk révén rendelkeznek azzal az erővel, hogy növeljék emberi rezgéseinket, és megnyissák csatornáinkat spirituális énünk üzenetei számára; hogy elárasszák személyiségünket a számunkra szükséges erényekkel, és ezáltal elmossák a szenvedéseket okozó (jellem)hibákat. A szép zenéhez vagy más nagyszerű inspiráló dolgokhoz hasonlóan képesek egész személyiségünket felemelni és közelebb hozni minket a lelkünkhöz. Ezáltal békességgel ajándékoznak meg és megszabadítanak szenvedéseinktől. Nem azzal gyógyítanak, hogy a betegséget közvetlenül megtámadják, hanem azzal, hogy a felsőbb énünk harmonikus rezgéseivel árasztják el testünket. Ezáltal a betegség elolvad, mint a hó a nap sugaraitól. Igazi gyógyulás nem létezik az élethez való hozzáállás megváltoztatása nélkül, lelki béke és belső boldogságérzet nélkül"

(Edward Bach)
 

A Bach virágterápia főbb jellemzői:

- A Bach-virágterápia rendszerében 38 virágeszencia található, melyek mindegyike egy-egy kedélyállapothoz társítható. A szerek kiválasztásához az egyén lelki/érzelmi állapotát kell meghatározni.

- Az ember nemcsak test és lélek, rendelkezik egy transzcendentális résszel is.  A betegség a test-lélek-szellem hármassága közötti harmónia megbomlásából származik, ezért a gyógyulás lehetősége ennek a harmóniának a helyreállításával történhet, amely minden ember számára elérhető, hiszen önmagában hordozza annak lehetőségét.

- A 38 eszencia viszonylag könnyen átlátható (szemben a homeopátiában fellelhető több ezer szerrel).

- Dr. Edward Bach a Bach-virágterápia rendszerén belül csak vadon élő növények virágait használta fel az eszenciák készítésére (azért mert egy vadon élő növény megtanulta, hogy hogyan maradjon életben a Természet erőivel szemben).

- Az eszenciák el?állítása napoztatásos és forralásos módszerrel történik. Az elkészítési eljárásból fakadóan az eszenciák használata nem okoz mellékhatásokat. Nem alakulhatnak ki allergiás tünetek sem, mivel nem tartalmaznak virágport sem egyéb allergizáló anyagot.

- A Bach-virágterápia során alkalmazott eszenciák túladagolása nem lehetséges – a teljes üveg tartalmának egyszerre történő elfogyasztása esetén sem okoz panaszokat, így a Bach-virágterápia mind a felnőttek, mind a gyermekek számára biztonságos kezelési módszer.

- A diagnosztikai eszközök közül sokféle megoldás jöhet szóba (pl. izomteszt, inga, kártya, spontán választás, asztrológia stb.). Ám dr. Edward Bach  szerint a megfelelő szer kiválasztásához valójában semmi másra nincs szükség, csupán „józan észre”, beleérző képességre oda- és megfigyelésre, valamint a virágok ismeretére.

- A Bach-virágterápia hatékony kiegészítője lehet bármilyen terápiának is: jól kombinálható a hagyományos orvosi és a természetgyógyászati módszerekkel.

 

A betegség mindig konfliktus jele, amely Edward Bach felfogása szerint vagy az ego és a felsőbb én, vagy pedig az ego és az "Egység törvénye" (ami nem más mint az Univerzális Szeretet) között lép fel. E konfliktus első lépésben csupán rosszkedvet, kedvetlenséget okoz, hosszabb távon viszont testi formában is megnyilvánuló betegségek kialakulásához vezethet. A betegséget nem büntetésnek vagy csapásnak tekinti, hanem egyszerű figyelmeztetésnek, ami egyben lehetőséget ad az embernek a mindenkori korrekcióra is.